Erwin's travel blog - Confederation cup 2023

10/06/2023 DAY 7 : GAME DAY  Pioneers – Tenerife Marlins,   Croatia


… iedereen moe, stramme spieren, schaafwonden …. En nood aan slaap… 😊

Ondanks al de “pijnpunten” is iedereen “ALL-INN”. Ontbijt werd genuttigd, afspraken i.v.m. de was werden gemaakt daar de rode gravel van Karlovac serieuze sporen nalaat op de uniformen.


Gisteren middag nog het verfrissende bericht gekregen van Teccom dat doodleuk de competitiestructuur gewijzigd werd en dat de rangschikking voor de start opnieuw van nul start.

De discussies en tekenen van onbegrip van de spelers en coaches aan de ontbijttafel waren schrijnend.

Dit is misschien niet het juiste platform om dit aan te kaarten maar de manier waarop de competitie gerund wordt tart alle verbeelding. De programmering voor Spartans en Pioneers VOOR het EK is/was een catastrofe.


Het feit dat vele clubs zich vragen stellen bewijst de gebrekkige communicatie. Het verschijnen van een kalender 10 dagen voor de competitie start, enz. enz.….

Op een ander vlak… umpires. Met alle respect voor de umpires die alle mogelijke moeite doen om aanwezig te zijn op de wedstrijden, zien we geen remediërende maatregelen van KBBSF/VBSL alhoewel dat zij verantwoordelijk zijn voor de organisatie van de competities. Er is geen plan over hoe “we” dit gaan aanpakken, hoe we dit “nijpende” probleem gaan aanpakken. Je kan toch moeilijk in GOLD iemand uit het publiek plukken en achter de plaat zetten.


Alles wordt doodleuk op de clubs afgeschreven die uiteraard medeverantwoordelijk zijn voor het probleem maar “het plan”, de omkadering, begeleiding, beoordeling, assistentie van de mogelijke kandidaten ontbreekt volledig, buiten een cursus in het clubhuis van Beveveren, Merchten of wie dan ook.

Vanuit een persoonlijk mening, zie ik de toekomst van het Belgische baseball erg somber in als we op deze weg voortgaan. De breedtesport schijnt belangrijker te zijn, waarschijnlijk om de subsidies en werkingskosten te garanderen van de “overheden”…

It works from the top down !!!!.... (Tennis, padel, hockey, basket...) De voorbeelden zijn voorhanden.

Dit gezegd zijnde …


Het gevolg van de “oorlogswedstrijd” tegen Karlovac werd duidelijk deze morgen. Zane out (schouder), Jason (verrekking in lies en vele spelers sukkelden met vooral vermoeidheidsverschijnselen.

Met volle moed werd de wedstrijd tegen Marlins gestart.

Kevin startte uitstekend doch werd al snel in de steek gelaten door zijn verdediging.

Onze ploeg was onherkenbaar in vergelijking met de vorige wedstrijd. We keken na 3 innings al snel tegen een “tiener” aan en de kopjes ging snel (te snel) naar beneden.


De klasse van Tenerife kwam in vele gevallen naar boven ondanks de controleproblemen van de Spaanse pitcher We hadden regelmatig mensen op de honken maar buiten een mooie RBI van Q kregen we ze niet over de thuisplaat.

Kevin bleef, ondanks de slappe verdediging zijn ding doen tot zijn “pijp” uit was. Ben nam over en kon de schade wel beperken maar we zijn op geen enkel moment in de match geweest tegen deze geroutineerde tegenstrever. We sloegen slechts 3 hits en dankzij een zeer milde scoring maakten we slechts 3 fouten.

Onder het motto… we winnen als ploeg maar verliezen ook als ploeg en dat was vandaag zeker van toepassing. Gewikt en te licht bevonden op deze dag.


Morgen om 13:30h dus de laatste wedstrijd tegen de verliezer van de wedstrijd Valencia-Savigny.

We troosten ons met de gedachte dat Pioneers toch TOP 12 gerangschikt zal zijn na dit tornooi. Bij winst zelfs TOP 11 😊

De mannen gingen snel naar hotel om te douchen terwijl anderen snel een restoke opzochten.


Vanavond gaan we op zoek naar een kroeg met TV om hopelijk de Champions league finale te kunnen kijken. Er zal alvast vanavond 1 Belg een beker in de licht mogen steken.

Tot morgen voor mijn laatste bijdrage…

 

 

 

Image-03
Image-04
Image-02
Image-01
Image

09/06/2023 DAY 6 : GAME DAY  Pioneers – Olympia Karlovac,   Kroatië


Net zoals gisteren zaten we in een situatie dat bij winst we ons zouden kwalificeren voor de halve finales tegen Tenerife Marlins OF uitgeschakeld met nog een plaatsingswedstrijd voor plaatsen 5-6-7…

Aangezien de start van onze wedstrijd tegen de Karlovac eerst om 17u vanavond was , kregen de mannen de vrijheid om te ontbijten tussen 7-10u zodat iedereen zijn ding kon doen.

De meesten profiteerden van langer te slapen.. Enkele onze Ken verscheen om 8:30h aan het ontbijt.

Van de rest … geen spoor 😊. Na de winst van gisterenavond was dit dan ook wel verdiend.

 

De kine gingen in de voormiddag terug aan het werk om onze jongens tip top voor te bereiden op een, andermaal MUST WIN situatie.

 

We begonnen eraan en hoe…. Na leuke snelle inning van Drew als startende pitcher, ging de slagploeg aan het werk.

Benji knalde één van de eerste pitcher van de Amerikaanse pitcher voor een homerun in het links veld.

De mannen zaten nog niet goed neer in de dug-out of Lucas besloot zijn deel bij te dragen om zijn eerste pitch ook in het linksveld te deponeren. De vrij vijandige toeschouwers die van de eerst moment de nodige verwijten naar onze spelers riepen werden plots heel stillekes 😊

We bleven druk zetten in de 3de en 4de inning zodat we op einde van de 4inn comfortabele voor stonden.

In de 6de inning scoorde Karlovac 2 punten daar Drew de eerste teken van vermoeidheid begon te vertonen en een momumentale blunder van de ump enkel olie op het vuur strooiden en de Kroaten gingen uit hun dak.

Drew werd vervangen door Rizzi die sterk overnam. Tijdens de 7de inn merkten de coaches op dat een slagman een BAUM-bat gebruikte wat volgens de WBCE regels verboden was. De coaches tekende protest aan bij de TC onder luid gejoel van de fans. Na een minutenlange onderbreking beslisten de officials om het protest te verwerpen. Waarschijnlijk om de  nodige escalatie van de situatie te vermijden.

 

Rizzi gooide de wedstrijd probleemloos uit wat ons een mooie plek in de halve finale oplevert.

Eindstand 4-10.

 

Na de wedstrijd nog vlug een drankje want deze wedstrijd was zeer intens en door de hoge temperaturen eiste dit zijn tol. Kevin DS (hamstring), Jason (Lies), Wesley (kuit).

De inspanningen beginnen bij vele door te wegen ondanks het zeer goede werk van onze kine’s Lars en Dries.

61
Untitled-2
63
64
65
66
67

08/06/2023 DAY 5 : GAME DAY  Pioneers – Vienna Wanderes  Karlovac, Kroatië

 

De 5-de dag van ons verblijf begon rustig met ontbijt om 8uur en zodra iedereen in de eetzaal zat, zag je in de gezichten de spanning en stress over wat de dag vandaag zou brengen.

We zaten zoals gisteren vermeld in een MUST WIN situatie daar een 2-de verlies de uitschakeling voor de halve finales zou betekenen.

De kine’s gingen om 8:30u aan de slag om de kleine kwaaltjes en stramme spieren van de pitchers die reeds gegooid hebben, los te werken en de bloedsomloop op gang te brengen.

Onze startende werper , Kevin DS , kreeg wel wat meer aandacht en Kevin was van de eerste minuut dat hij wakker werd … “in the zone”. De anders zo energieke Brusselleer was erg rustig, oortjes in en nauwelijks een woord. Alle aandacht ging naar zijn start en de Weense line-up die gestopt moest worden.

De busjes vertrokken onder een stralende zon naar het veld en het beloofde een hete dag te worden en dan bedoel ik niet alleen de temperatuur. De vorige wedstrijd was nog bezig waar Tenerife Marlins gehakt maakte van de Franse ploeg. De Marlins zijn de eerste ploeg die dan al gekwalificeerd zijn voor de halve finales.  Deze ploeg maakt echt wel indruk en schijnt beter te zijn dan de ploeg die we vorig jaar klopten in Rouen.

Onze wedstrijd ging uitstekend van start met goed slagwerk van de top van onze line-up. Kevin had alles onder controle en de slagmannen werden één voor één terug gestuurd naar de Weense dug-out.

We liepen gestadig uit en na 5 inn hadden we een geruststellende voorsprong bij elkaar geknuppeld met als orgelpunt een Homerun van Xander die eindelijk “uit de frigo” was gekomen. 😊

Onze baserunners hadden de vorige innings de verdediging zwaar onder druk gezet met agressief baselopen op pitches in de grond en base-hits die vlotjes doubles werden. Met lopers in scorings posities werd er nagenoeg altijd basehits geslagen door Luca, Drew, Xander en Wesley.

De mercy rule kwam in zicht, wat betekende dat we mogelijk onze pitchers konden sparen.

Kevin DS werd vervangen na 5inn met nauwelijks 65 pitches in de arm. Dit opent perspectieven, mochten we de halve finales bereiken mits winst morgenavond.

Brendan nam over en pitchte de resterende 2 innings zonder een hit tegen te krijgen om de wedstrijd na 7 inn met een eindstand van 2-13 af te sluiten. De manager trakteerde om wat welverdiende pintjes  en na het overleven van een heuse zondvloed arriveerden we voldaan en vol goede moed in het hotel omstreeks 17u.

De coaches gingen nog in conclaaf over morgen en kraakten een flesje Rhum/cola tijdens de meeting, de kine’s kregen weer een berg werk voorgeschoteld voor vanavond. Enige minpunt van vandaag is de blessure van Zane ( schouder efkes uit de kom met een swing) dat mogelijk zijn deelname aan dit tornooi in het gedrang kan brengen. Gelukkig niet zijn werparm en hopelijk brengt de nachtrust en oplapwerk van de kine’s raad. Afwachten….

Morgen een “avondwedstrijd” om 17u in een ongetwijfeld vrij verhitte omgeving door het fanatieke gedrag van de Karlovac fans.

 

Bijgevoegd wat zeer mooie fotookes van Wolf/Sara , die de ploeg kwamen aanmoedigen.

 

Tot morgen met hopelijk een “euforische” blog na het bereiken van de halve finales..

Untitled-13
Untitled-12
Untitled-11
Untitled-10
Untitled-9
Untitled-8
Untitled-2
Untitled-3
Untitled-4
Untitled-5
Untitled-6
Untitled-7
Untitled-1

07/06/2023 DAY 4 : GAME DAY  Pioneers – Valencia, Karlovac, Kroatië

 

Eindelijk was het zover. De eerste speeldag was tegen een zeer sterke ploeg, de runner-up van de Spaanse competitie.

Daar de wedstrijd om 10u geprogrammeerd stond, hadden we een zeer vroege start.

Het ontbijt werd genuttigd om 7uur terwijl het vertrek naar het veld gepland stond om 8uur.

Ik zag vele kleine oogjes alhoewel iedereen netjes in bed lag om 22u.

 

De wedstrijd op zich was op het scherp van de snee… Spijtig genoeg maakten we 2 cruciale foutjes die ons 2 runs kosten. We kwamen wel direct terug in de wedstrijd na een double van Benji en Q had de RBI met den ground out.

 

Bebee gooide een goede wedstrijd zonder echt dominant te zijn en doch zijn pitch-count ging te snel ophoog. De Spaanse slagmannen hadden zeer goede AB’s .

Het probleem was duidelijk dat een groot gedeelte van de slagploeg niet thuis gaf. De kwaliteit van de Spaanse werpers was eerlijk gezegd erg goed en we konden eigenlijk NIET genoeg druk zetten om aanspraak te maken op de overwinning…

We hadden wel meer hits maar geconcentreerd voor bij 3 slagmannen.

Ben VN nam over van Bebee en deed een uitstekende job om Valencia van de bases te houden.

 

Het resultaat was een 5-2 verlies en dus morgen een … MUST WIN situatie …

 

In de namiddag gingen de meesten terug naar het hotel om daar nen hoop Pizza’s te bestellen en een klein pintje te drinken.

De busjes kwamen ons halen om de avondwedstrijd bij te wonen van de andere ploegen in onze poule en uiteraard de tegenstrevers van donderdag ( Vienna)  en vrijdag (Karlovac).

De wedstrijd tussen Vienna en Karlovac was een aangenaam kijkstuk met een zeer enthousiast en fanatiek public, dat wel voor enige animo zorgden op de tribunes. Karlovac won met 5-2.

 

Tenslotte namen we nog het avondmaal in het hotel alvorens de kamers op te zoeken en waarschijnlijk zullen er nog wat games gespeeld worden.

 

Morgenvoormiddag rustig ontbijten, de kine’s zullen hun werk hebben om de pitchers klaar te stomen en mss ook nog wat “welness deelnemers”….  😊

 

Wedstrijd start om 13:30 tegen Vienna Wanders met onze “brusseleer” op de heuvel.

 

Tot morgen en alvast bedankt om dit verhaaltje dagelijks te lezen.

06/06/2023 DAY 3 : Aankomst  Karlovac , Kroatië

 

Na een hoop stress of iedereen om tijd en met de nodige papieren zou zijn, kregen we vanmorgen de bevestiging van de coaches dat iedereen present en met alles in order was.

 

De treinreis naar Schiphol verliep voorspoedig, onderweg Ben Van Nuffel nog opgepikt in Brecht.

Rizzi en Benji zouden ons in Schiphol ontmoeten.

 

Bij Croatia Airlines valiezen en documenten afgegeven en wachten op boarding gate B17…

 

Zoals steeds bij low-budget Airlines hadden de grootsten een niet zo comfortabele reis maar eens geland ging het gevoel snel voorbij. Een Kroatisch madammeke stond onze ploeg op te wachten en na enige verwarring, ze had opdracht de Fransen op te halen, met telefoontje was de verwarring opgelost en werden we naar de bus begeleid die ons naar Hotel Europe zou brengen.

 

Na een ritje van ongeveer 35 minuten kwamen we aan in het hotel en werden de koffers en rugzakken uitgeladen. In de lobby had de manager nog even werk omdat de receptie de paspoortnummer nodig had om de kamers vrij te geven. Eens deze lijst volledig was konden de mannen met pak en zak naar hun kamers om zich te installeren voor een week vol top baseball.

 

Bij bezoek aan de verschillende kamers, steeds dezelfde vraag…. Wat is de wifi-code want Pioneers was nagenoeg een importeur van Playstations. Dit kan op een baseball tornooi natuurlijk niet ontbreken. Afhankelijk van welke kamers hoorden we … ja .. Het werkt maar in sommige kamers hoorden we gevloek en getier omdat de verbinding niet ot stand kon gebracht worden.

 

Nadat de rust enigszins weergekeerd was besloten de meest spelers en coaches naar het nabij gelegen shoppingcentrum de nodige voorraden te gaan kopen….

 

Eerste teammeeting was gepland om 17:30h met daarna om 18:00h diner waarna de eerste kine-sessie gepland zijn terwijl de coaches naar de officieele Technical Meeting gingen.

 

Eerste wedstrijd morgen om 10:00h tegen een te duchten tegenstrever…Braves weten er alles van na vorig jaar en Pioneers ook na het scouting werk van Sven en Kevin Knollenburg.

 

Na een vermoeiende dag werd er nog at nagekaart met een klein pintje en sommige gingen vroeg naar de kamers waar ongetwijfeld nog de nodig wedstrijden op PS4 werden gespeeld alvorens van een verdiende nachtrust te genieten.

 

Tot morgen voor de reden waarvoor we hier zijn…… PLAY BALL !!!

05/06/2023 DAY 2 : Vertrek naar Karlovac , Kroatië

 

Na de 2 wedstrijden tegen Spartans op het scherp van de snede was het zaterdagavond tijd om de focus op onze reis te zettten.

We hadden met de spelers afgesproken dat we na de wedstrijd materiaal en persoonlijke items zoals batten en helmen klaar zouden zetten om in mijn busje te laden voor transport naar Kroatië.

Dit werd vlotjes ongeladen en dan tijd om naar huis te rijden om van een korte nachtrust te genieten vooraleer zondagochtend erg vroeg te vertrekken voor onze rit van 1400km.

Het vertrek op zondagochtend was rijkelijk vroeg om de files te vermijden en op maandag ter plaatse nog één en ander te regelen vooraleer de ploeg aankomt.

Zondagmorgen 4uur op pad , nog even vlug mijn co-pilot en  “partner in crime“ in Ekeren oppikken en off we go….

We hoopten zondagavond tegen 18h ter plaatse te zijn.

 

Al bij al liep de reis volledig zoals gepland ondanks het noodweer in Slovenië waar we urenlang in de stortregens gereden hebben.

We hoopten dat het weer in Karlovac beter zou zijn en na checken van de live cam ter plaatse waren we enigszins gerustgesteld. Gelukkig waren de temperaturen onderweg wel zomers wat de reis wel wat aangenamer maakte.

Na een rit van 13 uur met de nodige stops kwamen omstreeks 17:45h aan op onze bestemming Hotel Europe. Op het eerste zicht nie slecht maar de omgeving leek ons eerder aftands en zeer verouderd.

Uiteraard haasten we ons naar de kamer, die waarschijnlijk een laatste opknapbeurt gezien had kort na WO II maar het was proper en groot, wat eigenlijk voor een baseball tornooi meer dan voldoende was.

We haasten ons naar de kamer om daar de onvoorstelbare ontknoping te zien in onze nationale voetbal kompetitie en uiteraard heeft de beste ploeg gewonnen. Mijn co-pilot …. “Een rat” bleek zelfs emotioneel te worden van de spanning en vooral de ontlading achteraf…. Fantastische beelden en commentaren voor de enige echte “ploeg van’t stad” !!!

 .

Tenslotte moesten we nog vlug iets eten daar het reeds ruim 9uur was en de keuze was op een zondagavond eerder beperkt. We vonden aan restoke via google maps en in de middle of nowhere bestelden we een tomatensoep en wiener schnitzel.

We hadden sinds 13h nie veel meer gegeten en de magen gromden.

 

Spijtig genoeg liet de tomatensoep eerder lang op zich wachten. Voor diegene die mij kennen, weten dat ik erg weinig geduld heb en zeker met een lege maag werd dit nog versterkt zodat een gesprekje met de chef zich aandiende. Een kwartiertje later kregen dan wel ons eten, de soep en schnitzel op hetzelfde moment. We hadden echter genoeg honger dat we voorgerecht en hoofdgerecht dan maar door elkaar opaten.

 

Tijdens het eten kregen we zelfs nog een concert van een groep die met accordeon, viool en wat gezang die het beste van zichzelf gaven met Kroatisch liederen waar we geen zak van verstonden.

De taal is voor ons totaal niet te begrijpen , zelfs enkele woordjes oppikken is een probleem.

Voldaan en moe kropen we in ons bed in afwachting van “recon-day” met zeker een bezoek aan het veld.

Intussen …. Heel de avond regen…


30/05/2023 / 11:21


We zijn begonnen aan de laatste rechte lijn voor PIONEERS op reis vertrekt naar Karlovac, Kroatië om een aantal topploegen uit Europe te bekampen in een 5-daags tornooi.

De zenuwen beginnen te komen, de voorbereidingen zijn nagenoeg afgerond, buiten nog vlug 4 matchen op 5 dagen afhaspelen, dankzij de fantastische planning van onze competitiemanager

De vliegtickets en het hotel  werden door de manager geregeld, de T-shirts door Brendan en Sven, de Jason kan geen wafel meer zien en mama Ballardini serveerde ons een heerlijke spaghetti, waarbij ze alle ingrediënten sponsorde.

Dit is ook nodig daar deze trip echt wel centen kost en onze fundraising kwam echt zeer traag op gang en  had beter gemoeten.

De trein tickets werden door de mannen zelf geregeld en hopelijk zal dinsdagmorgen iedereen een ticket en zijn paspoort bij hebben !!! (hint, hint).

Op dit tornooi werden we uitgeloot tegen Astros, Valencia (SPA) , Olympia Karlovac (KRO) en Vienna Wanderers (OOS). Na deze voorronde zal de rangschikking uitmaken wie de volgende tegenstrever is op zaterdag en zondag.

De coaches zijn er zich terdege van bewust dat het resultaat van vorig jaar in Rouen moeilijk te evenaren zal zijn, maar de intentie is toch om de beker mee naar Hoboken te brengen.

De scouting draait op volle toeren om zoveel mogelijk informatie te vergaren van de tegenstrevers om onze mannen zo goed mogelijk te wapenen. (met dank aan coach K.K.)

Op dit moment weten we nog niet of er een live stream zal zijn maar zodra we aankomen zullen we via dit kanaal de nodige details bevestigen.

 

Wordt vervolgd !

 

Erwin